Cultivarea caracteristicilor celor "Cinci Elemente"

Exista in Bazi conceptul de "Yong Shen" sau "Zei utili", care ne spun care sunt elementele care ne echilibreaza cel mai repede harta natala, referindu-se in principal la calitatile specifice care este necesar a fi cultivate de catre noi pentru a ne echilibra toate aspectele vietii, indiferent daca vorbim despre aspecte relationale, bogatie si prosperitate, creativitate si felul in care ne exprimam darurile si talentele innascute sau dobandite prin studiu si cunoastere.

Inainte de a va spune ceea ce am observat in urma analizelor personale efectuate pe mai multe harti BaZi, ale mai multor persoane, o foarte scurta introducere in Metafizica Chineza.

Metafizica Chineza cuprinde o serie de studii si discipline, numite "Cele Cinci Arte" sau Wu Shu si acestea sunt: 
- Arta Muntelui - Shan - unde sunt incadrate artele martiale chineze: Qi Gong, Tai Chi, tehnicile de meditatie chineze etc.;
- Arta Divinatiei - Bu - unde vorbim despre Yi Jing, Zhou Yi si alte tehnici de divinatie specifice;
- Arta Medicala - Yi - acupunctura si Medicina Traditionala Chineza, in ansamblul ei;
- Arta Decodificarii Destinului - Ming - in care se incadreaza BaZi - Cei Patru Stalpi ai Destinului, ZeRi - Arta Selectarii Datelor, Qi Men Dun Jia sau arta de a face ceva anume la momentul potrivit pentru a obtine un rezultat;
- Arta Fizionomiei - Xiang - din care fac parte Mian Xiang sau Arta Interpretarii Fizionomiei Omenesti si Feng Shui.

Toate aceste arte pornesc de la conceptul de baza al celor "Cinci Transformari" sau al celor "Cinci Elemente" sau "Cinci Faze" sau "Cinci Procese", denumite traditional "Wu Xing". Este vorba despre ciclurile celor cinci elemente, si anume: Lemnul, Focul, Pamantul, Metalul si Apa.
Aceste "Cinci Transformari" reprezinta cele cinci faze transformative ale Qi-ului si a fost folosit pentru a descrie interactiunile si relatiile dintre fenomene.
Exista astfel ciclul de productie, slabire si control, in care fiecare element produce, slabeste sau controleaza un altul.

Printre caracteristicile generale ale elementelor se pot enumera:
- pentru Lemn: blandetea, cresterea, vitalitatea, dezvoltarea, vointa;
- pentru Foc: pasiunea, ezoterismul, metafizica, eleganta;
- pentru Pamant: stabilitatea, increderea;
- pentru Metal: altruismul, compasiunea, prietenia, dreptatea, justitia si
- pentru Apa: gandirea, inteligenta, mintea, emotiile, intelepciunea, creativitatea.

Ei bine, conceptul de Yong Shen sau de "Zeu util" se refera la elementul sau elementele de care o harta BaZi are cel mai mult nevoie pentru a o aduce in echilibru. Daca pornim de la faptul ca harta BaZi a unei persoane reflecta totul despre ea insasi - caracter, relatii, modul in care interactioneaza cu ceilalti, aspectele financiare, copiii, partenerii, creativitatea, sanatatea, puncte forte, puncte slabe si, mai ales, care sunt elementele care pot influenta destinul persoanei -, intelegem usor ca acesti "Zei Utili" ne sunt de mare ajutor pentru a ne echilibra pana la urma chiar destinul!

In timp, analizand si studiind diferite situatii, am observat faptul ca, din pacate, in marea majoritate a cazurilor, ne este extrem de greu sa activam acesti "Zei". Ce inseamna, in mod clar, aceasta activare? Inseamna a adopta acele trasaturi corespunzatoare elementelor stabilite a ne fi absolut necesare pentru a ne fi bine, inseamna a pune in practica activitatile recomandate, inseamna a ne adauga noua insine plus valoare si, pe cale de consecinta, Universului intreg!!

De exemplu, unei persoane careia i se stabilesc drept "Zei Utili" elementele Apa si Lemn, pe una dintre polaritatile lor - Yin sau Yang sau pe ambele, daca activeaza caracteristicile elementelor respective controlandu-si emotiile, dezvoltandu-si creativitatea (pentru Apa) si fiind mai blanda, dezvoltandu-si vointa, invatand mai mult, dezvoltandu-se (pentru Lemn), cu siguranta multe dintre problemele cu care se confrunta aceasta persoana cel putin se atenueaza, daca nu chiar dispar.

Sau, unei persoane careia i se stabilesc Pamantul si Apa drept "Zei Utili", daca isi dezvolta increderea in sine si in ceilalti, precum si daca isi controleaza emotiile, daca isi dezvolta si foloseste in mod constructiv creativitatea, cel putin aspectele care tin de relatiile acesteia cu mediul si cu lumea care o inconjoara, daca nu si cele care se refera la ceea ce daruieste lumii, la exprimarea darurilor si abilitatilor sale, se vor ameliora.

Din pacate, am observat si eu ceea ce au observat si Maestrii nostri, si anume faptul ca ne este extrem de greu sa activam aceste calitati in noi! Si stau si ma intreb de ce trebuie sa fie asa, fiind ferm convinsa ca intelepciunea apei imi va revela si raspunsul cand voi fi pregatita.
Adica de ce ii este extrem de greu cuiva care are de invatat lectia generozitatii si a daruirii, de exemplu, sa o aplice atat de greu sau cuiva caruia i se recomanda sa invete gaseste orice altceva mai bun de facut, insa nu invatatul? Sau cuiva caruia i-ar fi cu mult mai bine daca s-ar deschide catre ceilalti sau daca ar cultiva compasiunea, prietenia de ce ii vine atat de greu sa le aplice?


Un prim raspuns imi vine din magnifica "Din tainele vietii si ale universului", a lui Scarlat Demetrescu, din care invatam ca doar prin suferinta putem evolua.
Un al doilea vine din psihologie si din observarea rezistentelor personale care incearca sa ne franeze din drumul propriu, daca nu chiar sa ne abata de la el.
Un al treilea din religie, oricum s-ar numi ea, care ne ispiteste prin tot felul de duhuri, entitati si energii mai putin luminoase, atrase pana la urma prin rezonanta de aspectele nerezolvate din noi insine, fie ca este neincredere, lipsa stimei de sine, prea putina noastra credinta sau iubire de sine si de aproapele nostru si altele.

Universul ne ajuta in permanenta, daruindu-ne sfatuitori, terapeuti, tehnici si metode prin care putem afla raspunsuri la intrebarile noastre, despre cum ne putem ameliora si imbunatati ceea ce suntem, in totalitate, iar BaZi-ul este un astfel de instrument, care ne ajuta enorm... daca ne deschidem catre el si daca ascultam de sfaturile lui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...