Rugaciunea pentru noi, toti

Fiecare din noi ne rugam... mai mult sau mai putin, mai des sau mai rar, cerand sau multumind, crezand sau chiar nu, sperand sau nu, din minte sau din inima, stiind sau nu cum sa o facem...
Pentru fiecare dintre noi exista trepte, etape pe acest drum al rugaciunii, despre care ne-au vorbit, in timp, marii Invatatori si Maestri ai lumii, marii sfinti si profeti, incercand sa ne invete cum sa o facem. 

Ne nastem in familii credincioase sau atee, suntem invatati de mici sau nu sa ne rugam, cu cuvinte simple, invatate pe de rost intai, ca, in timp, sa gasim in inima noastra cuvinte care vin natural si firesc, dintr-o credinta cu care am fost inzestrati cu totii, mai puternica sau mai slaba, in functie de lectiile si de drumul fiecaruia in viata. Asa ajungem, uneori, ca un simplu "Doamne, ajuta-ma!" sa cuprinda in el esenta celor mai maiestrite creatii, acatiste, rugaciuni ample, indiferent de religia in care au aparut ele.

Cu ceva vreme in urma, in momente de cumpana, in urma spovedaniilor, mi-au fost recomandate diverse acatiste, in functie de incercarea prin care treceam... de boala, a celor dragi sau chiar a mea, de necaz, de tristete, de lipsa... m-am indreptat spre ele, intai cu disperarea celui care-si pune speranta in ajutorul sfantului sau entitatii Divine careia i se adreseaza. 
Ceva insa nu-mi era clar... le citeam, cuminte, insa de multe ori fugeau gandurile - ispita bine cunoscuta multora dintre noi... m-am intrebat "De ce?", iar raspunsul a fost simplu: "Pentru ca nu este pornita din inima ta... poate ca, daca ai spune cu cuvintele tale, din adancul inimii, daca ai comunica asa cum ai comunica cu cel mai apropiat si sincer si devotat prieten si nu ai recita cuvinte simtite de altii, ar fi altfel."

In timp, am observat ca toate rugaciunile folosesc pluralul... oricare ar fi ocazia cu care sunt ele rostite, Sfintele Slujbe, Sfanta Liturghie, Sfintele Taine, Rugaciunea Domneasca "Tatal Nostru" sau orice carticica de rugaciuni as fi deschis, am observat ca toate il folosesc pe "noi"... "Si nu ne duce pe noi in ispita", "Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila ta" si lista ar putea continua la infinit.

Cunoasterea altor religii si credinte mi-a dezvaluit acelasi lucru... binecunoscuta fiind practica budista, de exemplu, de dedicare a tuturor meritelor oricarei fapte bune, al oricarui gand bun, al oricarei respiratii, pas sau fapta pe care o facem pentru Iluminarea si eliberarea de toate suferintele si de cauzele suferintelor ale tuturor fiintelor vii.

Si-atunci un glas soptit, acea voce interioara, glasul ingerului, mi-a mai facut un dar, pentru care multumesc Divinului din adancul inimii mele!
Fiecare dintre noi ne trezim dimineata, multumind pentru o noua zi minunata care ne-a fost daruita si rugandu-ne, fiecare in felul nostru, pentru ocrotire, luminarea mintii si a sufletului si a drumului nostru in acea zi, fiecare avem planurile noastre, treburi si indatoriri pe care ni le dorim implinite... dar, precum noi, mai sunt si altii, multi altii. Alaturi de noi, in acea zi, poate ca mai sunt maini care vor sa spele, sa roboteasca in treburile gospodaresti, care pleaca la drum, care pornesc spre servicii pentru painea cea de toate zilele, care vor sa-si plateasca taxele :) sau merg la medici sau merg sa-i aline pe cei bolnavi sau aflati in lipsuri si suferinte... sunt multi care au chiar aceleasi preocupari... si-am inceput sa ma rog pentru toti cei care au aceleasi planuri, de exemplu, ca si mine, cu un simplu: "Doamne, ajuta-ne pe toti cei care mergem astazi spre servici sau spre medici sau spre bucurie sau spre asigurarea celor de folos si indruma-ne si trimite-ne noua tot ajutorul ingeresc de care avem nevoie pentru binele nostru si al intregii omeniri!"... sau "Doamne, ajuta-ne pe toti cei care ne dorim astazi sa spalam, sa ne primenim locuintele sau ni le renovam si daruieste-ne ingeri priceputi si de folos in toate, astfel incat sa terminam cat mai usor si cat mai repede toate cele randuite, pentru Slava Ta, in toate Cele Ale Tale!"

Si ce-ar fi sa ne imaginam ca suntem o multime de suflete, infinite suflete care se roaga simultan cu noi pentru toate astea? Poate ca nu vom afla in viata daca italianul pornit spre rezolvarea acelorasi treburi ca si noi a primit un ajutor pentru ca ne-am rugat pentru toti, ceea ce ar insemna ca avem nevoie de confirmari, ceea ce ar insemna, de fapt, o necredinta in lucrarea Domnului... si poate ca nu vom afla niciodata daca evreul sau portoricanul care trece prin aceeasi problema de sanatate ca si noi si care poate ca nu mai gaseste o speranta de alinare a suferintelor a fost ajutat sau nu... si asta chiar nu conteaza!
Dar merita sa incercam!

2 comentarii:

  1. Atat de limpede si frumos ai explicat...Multumesc din nou. Scrie, scrie nu te opri! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa ai cerut, Iuliana draga... iar Universul ti-a raspuns ;). Cu infinita iubire, asa cum face mereu :)!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...